România are nevoie pentru depăşirea crizei economice de un aparat politic pragmatic, să dovedească experienţa în economie, dovada fiind cresterea PIB, creşterea nivelului de trai, creşterea productivităţii prin deschiderea de noi tipuri de industrii (inclusiv industrii eco) ce vor duce la capacitarea forţei de muncă din toate cele 8 euro-regiuni. Numai aceste prestări de servicii ar asigura anual peste un sfert de million de euro şi numai un consens politic serios pus în slujba ţării şi a cetăţeanulul ar atrage dupa sine rezultate spectaculoase.
           Societatea civilă, inclusiv sindicatele sunt marginalizate în permanenţă. Foarte rar se vorbeşte de specialişti din ONG-uri care au străbătut numeroase guverne şi guvernări, mergând numai pe principiul “nu mediatizarea excesivă şi lupta pentru putere este importantă” , “omul şi grija şi respectul omului pentru om “ sunt esenţiale în viaţă.
          Sunt profund dezamăgită când văd atâta nepăsare, obrăznicie, lipsă totală de responsabilitate politică care ne schimonosesc în fiecare zi viaţa. Nu există în România grija faţă de cetăţeanul român.
Uşor, uşor plecăm în sânul ţărilor membre în Comunitatea Europeană încercând să ne vindecăm sufletele rănite de nepăsare, minciuna, ipocrizie.
          Zece ani mai tarziu, în 2020 probabil cuvântul român nu va mai fi rostit, identitatea română va fi doar istorie.
          Singura bucurie pe care o port în suflet este că eu nu am încetat nicicând să cred în om şi să creez de-a lungul a celor aproape 17 ani contacte între oameni, pentru oameni, reuşind să îndulcesc relatiile între societatea civilă, politică, mediul academic şi nu în ultimul rând  între cei ce sunt permanent responsabili pentru viitor.
         Se va sparge “ulciorul” cu vraja făcuta poporului român, de trei sau patru generatţi. Fii, copii, nepoţii, strănepoţii urmează la putere deghizaţi peste noapte în deputaţi, senatori, mai nou europarlamentari, prefecţi presedinţi de consilii judeţene, primari, directori de bănci, etc.
         Ei bine, în 2020 toţi cei ce vor urma nu vor mai fi bântuiţi de fantomele trecutului glorios, dar adevărul este că vor fi doar cetăţeni ai Comunităţii Europene. Probabil că ţara de origine va rămâne doar un “moft”, vorba bătrânului Caragiale.

Cu stimă pentru români,
Dr. Ing. Cristiana Sîrbu